maandag 1 juli 2013

Schop onder je...

 
Afgelopen schooljaar weer een paar mooie staaltjes van talentenmoord gezien!
Ik zal geen namen noemen, hoe graag ik dit ook zou willen!

In geval 1 werkt een zeer getalenteerde/gemotiveerde student in zijn 4de leerjaar bij een bedrijf/chef met zeer veel pretentie. de patron heeft bij sterrenzaken gewerkt en wil dit zelf ook, een mooi streven toch? De leerling wil daar graag aan mee werken en weet dat hier keihard gewerkt moet worden. Na 6 collega's te hebben versleten in 9 maanden trekt Kenwerk de stekker uit de erkenning, erg veel klachten van scholen, ex medewerkers. Onze leerling totaal opgebrand door de lange werkdagen, vele wisselingen en neemt het besluit zelf ook op te stappen! Waarom? de hoofdreden blijkt een stuk waardering die er nooit was, en zelfs na medewerker 7 die het pand verliet lag het niet aan de Patron maar aan alle anderen! pfffffffffffffffffffff. Wat gaat deze zeer talentvolle leerling na diplomering doen?? STOPPEN, bedankt topchef, voor kapotmaken van dit talent!


Leerling 2 Begint zeer gemotiveerd aan een nieuwe leerplek, een fantastisch nieuw bedrijf waarin miljoenen in zijn geïnvesteerd. Hij wil ook graag op topniveau werken en weet dat keihard werken daar bij hoort. Na 8 maanden buffelen, 2 Chef's en even zoveel collega's mag hij als begin twintiger de kar gaan trekken!! Natuurlijk gaat hij dat proberen een geweldige kans toch? De meningen van mensen om hem heen slaat hij in de wind, gedreven als hij is wil hij er voor gaan!!

Op papier een souschef van een ander bedrijf als zijn Chef, in de praktijk moest hij het zelf doen.

Afgelopen week was het klaar, hij trok het niet langer en zit inmiddels thuis, in de ziektewet!!

Er zijn gelukkig veel chefs en bedrijven waar het wel goed gaat, waar de werknemers wel een stukje waardering krijgen. Ook al is de crisis echt pijnlijk voelbaar in de Horeca en moeten de bedrijven knokken om de boel draaiende te houden, er is 1 ding waar ze nooit op moeten bezuinigen en dat is op een gezonde dosis waardering en respect! Behandel de mensen zoals je zelf behandelt wilt worden en niet zoals jij misschien behandelt bent!!

Als 1 van mijn oud leerlingen nu of later zich gaan gedragen als bovengenoemde Chef/Patron, dan kom ik hoogst persoonlijk ze een enorme schop onder hun ... brengen.

 

1 opmerking:

  1. Maak je niet te druk Wim, de horeca was en is een aparte tak van sport, waarin nog veel mis is...en dan heb ik het niet over het harde werken etc....
    Het is zelfs nu nog dat er uitbaters en of ketens zijn die de realiteit niet onder ogen willen zien, een kok, chefkok is namelijk geen god die de wijsheid in pacht heeft en de uitbater moet geen 'zakkenvuller' willen zijn met een verstandelijke handicap. Toch zie je dit nog vaak... maar gelukkig komen zij steeds minder voor, we moeten altijd positief blijven en niet gewoon doordoen in de meest elementaire vorm...

    BeantwoordenVerwijderen